På valgnatten d. 21. november var SF på Langeland i ekstase, og det er ikke svært at forstå hvorfor. SF gik fra at stå udenfor byrådet til at erobre borgmesterposten i økommunen i Sydfyn. Manden, der endte med borgmesterposten, hedder Tonni Hansen, han er 59 år og er en erfaren herre i politik – både partipolitisk som bl.a. næstformand i SF og i fagforeningsarbejdet. Tonni fik omtrent 27% af alle afgivne stemmer, og SF fik 6 mandater i Langelands byråd – og blev dermed byrådets største. Aktivisten har taget en snak med Tonni om ham, hans resultat, og hvorfor, beboerne på Langeland har sat sin lid til ham som borgmester?

Tonnis politiske engagement startede i fagforeningen, da han var 18-19 år, og det var én speciel oplevelse, der satte gang i hans arbejde: ”Jeg arbejdede på en arbejdsplads, hvor der ikke var gode og ordentlige forhold. Derfor gik vi til fagforeningen og fik hjælp. Dernæst deltog jeg i en generalforsamling i fagforeningen og blev valgt til bestyrelsen.” fortæller Tonni, og siden dengang har han lavet fagforeningsarbejde. Det partipolitiske engagement fulgte dog kort efter: ”Jeg boede sammen med min kæreste i en lejlighed i et gammelt boligkompleks i Rudkøbing. Det var vi glade for, da der var et stærkt socialt sammenhold og en husleje vi kunne betale. Men pludselig ville kommunen sanere det hele og sende os i nybyggede lejligheder udenfor byen,” beretter han. Han og de andre beboere i boligkomplekset kæmpede imod, og det eneste parti, der støttede deres sag, var SF. Derfor meldte han og et par af de andre beboere sig ind i partiet, og siden har han været medlem.

Da han bliver adspurgt til, hvad det har betydet for hans partipolitiske arbejde, at han samtidigt har været aktiv i sin fagforening, kommer svaret prompte: et stærkt fællesskab. Hans baggrund i arbejderklassen har også lært ham denne lektie – at det kræver sammenhold, hvis man vil ”ændre på uligheder og urimeligheder”, og det er noget, han har ført videre til sit partipolitiske arbejde. Deusden tror han på, at de stærke har et ansvar for at gå forrest og sikre, at alle får en plads ved ”samfundets bord”, som han formulerer det.

”Jeg tror langelænderne ved, at jeg altid har kæmpet for og forsvaret vort lokalsamfund. At jeg arbejder seriøst og troværdigt med mine opgaver og at jeg kan gennemføre mine projekter,” svarer Tonni, da jeg spørger ham om, hvad grunden er til, at langelænderne har valgt ham som deres borgmester. Det var dog ikke den eneste grund, Tonni kan få øje på – ”vi er ikke kommet sovende til valgsejren”, som han siger. Partiforeningen har gjort et stort stykke arbejde for at forberede – og udføre – valgkampen, og de har været markant til stede på de sociale medier.

Men nu er han blevet valgt – hvad er så hans ambitioner for Langeland? Tonni har brede, men ambitiøse og håndgribelige ambitioner for Langeland som kommune. ”Visionerne er at skabe ny fremgang for Langeland ved at skabe nye grønne job og en bæredygtig udvikling i øvrigt, og at vi er ”first-movers” på nogle af de grønne produktionsideer,” fortæller Tonni, og nævner desuden en højere grad af inddragelse af borgerne i mange forskellige beslutningsprocesser. Tonni har også en ambition om, at borgere med nedsat erhvervsevne får mulighed for at opleve fællesskaber – i arbejde eller på uddannelse.

Det bliver spændende at følge Tonnis arbejde som borgmester på den sydfynske ø, og med sine ambitioner er der lagt i kakkelovnen til en spændende periode for ham og resten af Langeland.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.