På kultursektionen kommer vi til at bringe anmeldelser, oplevelser og hvad kulturen ellers byder på. Til en start bringer vi en bogreol, der har ligget gemt inde på SF Ungdoms interne hjemmeside. Listen har måske et par år på bagen, men der ligger stadig en masse godt indhold. Listen er i sin tid skrevet af August Vigen Smolarz, Laila Lauridsen og Andreas Albertsen.

1984
1984
, af George Orwell, 1949

En dystopisk skildring af fremtiden fra 1949, der ubevidst og tragisk kom til at forudsige og beskrive mange af de tendenser der senere opstod i DDR. Handlingen udspiller sig i London, der er blevet en del af riget “Oceania”, som er et af tre riger i verden. Oceania er et totalitært styre, der regeres med hård hånd af socialistpartiet ‘EngSoc’. Dette lader sig imidlertid kun gøre med massiv overvågning – af både adfærd, men også så vidt muligt at tanker. Mennesker styres af frygt, løgn og uvidenhed, men indimellem er der nogen, der går mod strømmen og begynder at tænke selvstændige tanker – og det kan få vidtrækkende følger for deres videre skæbne.
1984 er en skræmmende og tankevækkende roman, der skildre overvågningssamfundet i sin yderste konsekvens. Romanen er aktuel som aldrig før, når man tænker på, hvor meget information, der hver dag lagres om hver af os, ligesom måderne hvorpå vi overvåges er blevet mere udspekulerede end nogensinde.

animalfarm
The Animal Farm / Kammerat Napolion
, af George Orwell, 1945/1947

En satirisk fabel om dyrene på en gård, der beslutter sig for at smide bonden for porten og styre gården selv. Som sagt, så gjort og snart styrer dyrene selv gården. Til en start går det godt – alle yder efter evne, og nyder efter behov, samtidig med, at der ikke er nogen ond bonde til at tjene på alle dyrenes arbejde. Der går dog ikke længe før en af grisene viser sig at være lidt mere udspekuleret end de andre dyr…
Med blot en smule kendskab til begivenhederne i kommunistpartiet i Sovjet og udviklingen efter den russiske revolution, fatter man hurtigt, at dyrene er virkelige personer, og at handlingen ikke er grebet i fri fantasi. På den måde genoplives Stalin, Trotskij, Lenin og mange flere.
En ordentlig røvfuld til stalinismen, totalitarismen og regimet i sovjet. Bogen er både underholdende, kort og letlæselig på dansk og engelsk og kan varmt anbefales. Forfatteren George Orwell var selv socialist, men yderst kritisk overfor den totalitærer og sovjettiske kommunisme.

Lydbog (engelsk): http://www.youtube.com/watch?v=Yni17Ul3a2w

PelleErobreren
Pelle Erobreren
, af Martin Andersen Nexø, 1906-1910

Pelle Erobreren er en klassiker, som enhver god socialist på et eller andet tidspunkt i løbet af sit liv bør beskæftige sig med. Martin Andersen Nexø beskriver i bogen fremkomsten af en ny generation af arbejdere ført an af Pelle (Erobreren), der har tro og mod på verden, fremskridtet og en ny samfundsorden. Pelle har mistet sin fars og hans generations enfoldige tro på, at man kan være født til at udfylde en plads nederst i samfundet. I stedet sætter Pelle og hans kammerater, spørgsmålstegn ved tingenes tilstand og om alt skal være som det er, blot fordi tradition og historie tilskriver det.
Igennem fire bind følger man Pelles kamp for at erobre verden i forskellige faser af livet. Han kæmper for at gøre verden til en bedre verden for den samfundsklasse han tilhører – arbejderklassen.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.