afvist_poster
Afvist

I 2009 søgte 80 udviste asylansøgere fra Irak tilflugt i Brorsons Kirke. Tre måneders ophold for ’irakerne i kriken’ kulminerede en nat i august, hvor politiet forsøgte, at rydde kirken, men mødte voldsom modstand fra ca. 300 demonstranter. Begivenhederne før, under og efter rydningen er blevet til en film på 16 minutter af Aage Rais-Nordentoft, der skildre den usikre tilværelse som afvist asylansøger.

’Afvist’ viser resultatet af Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaards utallige stramninger af udlændingepolitikken og man stiller sig selv spørgsmålet: hvor går grænsen for de uhyrligheder vi vil udsætte desperate flygtninge for?

Filmen kan ses på følgende hjemmesider:
http://www.youtube.com/afvist (dog i to afsnit)
http://vimeo.com/7610646

Bowling_For_Columbine
Bowling for Columbine

Film om den amerikanske våbenindustri fra 2002, der ikke er blevet mindre relevant efter de seneste skoleskydderier i USA og den efterfølgende debat. Med udgangspunkt i massakren på Columbine High School fra 1999 undersøger filmen baggrunden for, hvorfor så relativt mange unge amerikanere vælger at gå amok på bl.a. skoler.
En af de organisationer, der især står for skud er NRA (National Rifle Organisation), der er en interesseorganisation for private våbenejere. Ligesom det medieskabte skræmmebillede af endeløs vold beskyldes for at have indvirkning på det enorme våbensalg.

Capitalism-a-love-story
Capitalism a Love Story

Klassisk Moore-film, om hvordan grådighed og profitjagt har ført USA ud i massiv gæld, har udhulet den almindelige amerikaners realindkomst, smadret fagforeningerne og så videre. Michael Moore besøger bl.a. Wall Street i sin søgen efter svar på, hvorfor finanskrisen opstod og hvem der har ansvaret.

En anbefalelsesværdig og illustrativ film, der giver et bud på, hvorfor finanskrisen opstod.

Capitalism a Love Story kan lånes og steames på filmstriben.dk gennem dit bibliotek:
http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?filmid=2802040600

the-corporation
The Corporation

En film, der kaster et kritisk blik på de moderne multinationale selskaber fra især USA og deres forretningsmetoder, magt og opførsel over for samfundet og forbrugere. Blandt andet sættes fokus det problematiske i, at virksomheder på mange områder har fået samme juridiske rettigheder som en almindelig borger.
Et fint portræt af store selskabers usunde forretningspraksis.

fahrenheit_9-11
Fahrenheit 9/11

En af de i Danmark mindre kendte Michael Moore film, der ikke desto mindre blev dekoreret med bl.a. Den Gyldne Palme på Cannes Film Festival i 2004. Moore tager en kritisk kig på George Bush og hans ‘krig mod terror’. Filmen havde præmiere blot fire måneder før det amerikanske præsidentvalg i 2004 og Michael Moore har offentligt fortalt, at han håbede, at filmen ville få indflydelse på udfaldet af valget.

Fahrenheit 9/11 kan lånes og steames på filmstriben.dk gennem dit bibliotek:
http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?filmid=2567886900

Food_inc
Food Inc.

Et indblik i den amerikanske fødevareindustris produktion af det vi alle sammen putter i munden. Madvarerne afspejler langt fra de illusioner som man som forbruger kan få indtryk af i reklamer og på etiketter, derimod viser filmen, hvordan produktionen af mad er drevet af en kompromisløs jagt på profit og storkapital frem for idealet om at skabe gode og sunde fødevare. I filmen præsenteres den samlebåndsproduktion, der foregår, hvad enten det er grøntsager eller dyr, der skal produceres.
Et eksempel fra filmen er produktionen af oksekød, hvor køerne får diarre af dårligt og billigt foder, hvilket medfører, at kødet renses for coli-bakterier med stærkt sundhedsskadelige stoffer. Gang på gang undres man som forbruger over, at fødevareindustrien er villig til at få så langt efter penge.

En film, der burde ses af ethvert føde-indtagende menneske! Som danske bør man dog have for øje, at det forhåbentlig ikke ser helt så slemt ud her hjemme.

Food Inc. kan lånes og steames på filmstriben.dk gennem dit bibliotek:
http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?filmid=2825029000

 

Præsidenten

Da Lissabontraktaten trådte i kraft 1. december 2009 blev en mand ved navn Herman Van Rompuy  udpeget som ‘Det Europæiske Råds’ præsident – af mange blev han endda kaldt Europas første præsident. Problemet var blot, at det var en post han ikke ønskede!
Filmen ‘Præsidenten’ skildre EUs præsidentvalg, hvilket bl.a. afdækkes gennem en række ærlige interviews med EUs stats- og regeringschefter, der både udlægger hinanden og deres tanker om nutidens og fremtidens EU.

Som SFUer er filmen interessant, idet den skildre nogle af de kritisable beslutningsprocesser, der findes i EU, og ikke mindst fortæller om EUs udfordringer. Ligeledes giver en række politikere deres bud på, i hvilken retning, de gerne ser EU gå.

Roger_and_Me_poster
Roger & Me

Michael Moores første film fra 1989, hvor han undersøger General Motors lukning af firmaets fabrik i hans fødeby Flint i Michigan. Det helt store mål er et interview med General Motors direktør. Som flere andre af Moores film er kapitalismen og dens problemer et temmeligt centralt tema.

the-yes-menThe-Yes-Men-Fix-The-World
‘The Yes Men’ og ‘The Yes Men Fix The World’

‘The Yes Men’ er en gruppe aktivister, der laver såkaldt ‘culture jamming’ – eller med andre ord stjæler firmaer eller organisationers identitet og udnytte den til at gøre folk opmærksomme på et noget. Strategien for aktivistgrupper, der benytter sig af culture jamming er typisk at skabe og fortælle ironiske og falske historier om den organisation de foregiver at være.
Gruppen har lavet flere spektakulære happenings – eksempelvis fik den delt 80.000 forfalskede eksemplarer af The New York Times ud, hvor de forklarede om deres vision om fremtiden med artikler med overskrifter som “The Iraq War Ends”.
The Yes Men aktionerer mod virksomheder, politikere såvel som organisationer med sloganet “Sommetider kræver det en løgn, at fortælle sandheden”.

I den første dokumentar om gruppen ‘The Yes Men’ har aktivisterne hugget Verdenshandelsorganisationen, WTOs, identitet og bl.a. oprettet en falsk hjemmeside. Dette føre til, at gruppe pludselig repræsentere WTO i interviews, på konferencer, og så videre. Gruppens WTO fake hjemmeside kan findes på http://www.gatt.org/. [Hjemmesiden ser ud til ikke at eksistere mere, red.]

‘The Yes Men Fix The World’ handler om flere andre af de aktioner, som aktivistgruppen har lavet gennem tiden og både firmaer og lobbyorganisationer står for skud.

Hvis du har yderligere interesse for begrebet ‘culture jamming’ behandler Naomi Klein også enmet i et afsnit af sin bog ‘NoLogo’, som også er omtalt på SFUnet under bøger

The Yes Men Fix The World
Flimen kan ses på engelsk på:
http://www.youtube.com/watch?v=OazUh0Ym8rc

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.