På kultursektionen kommer vi til at bringe anmeldelser, oplevelser og hvad kulturen ellers byder på. Til en start bringer vi en bogreol, der har ligget gemt inde på SF Ungdoms interne hjemmeside. Listen har måske et par år på bagen, men der ligger stadig en masse godt indhold. Listen er i sin tid skrevet af August Vigen Smolarz, Laila Lauridsen og Andreas Albertsen.
Fiktionsfilm
Her kommer en liste over anbefalelsesværdige fiktionsfilm – set fra et venstreorienteret synspunkt.
The Age of Stupid
Året er 2055 og verden er bukket under grundet de store klimaændringer, som mennesket selv har forårsaget. Kun et eneste, ensomt menneske er tilbage, som fra sit tårn på det nu isfri Arktis forsøger at finde svar på spørgsmålet: hvorfor reddede vi ikke os selv, da vi havde chancen? Det sidste levende menneske, Pete, fungere samtidig som en form for bibliotekar, der vogter menneskehedens viden. Pete forsøger gennem seks (virkelige) historier, der især handler om (kapitalismens) grådighed og olie, at forklare, hvorfor det gik som det gik.
Denne hybrid mellem fiktion og dokumentar er først og fremmest interessant, fordi den gennem en form for kontrafaktisk historieskrivning opstiller nogle af de mulige scenarier, der kan opstå som følge af globale opvarmning og miljøsvineri.
The Animal Farm
Klassisk tegnefilm baseret på George Orwells bog af samme navn. Man må dog sige, at historien lidt for ofte tager skade af at blive omdannet til tegnefilm, ligesom især lydsiden er meget underlig og til tider decideret irriterende. Den kan dog stadig anbefales – især, hvis man i forvejen beskæftiger sig med George Orwells univers i ‘The Animal Farm’
Se evt. også boganmeldelsen.
Der findes flere andre mere eller mindre forsøg på at filmatisere ‘The Animal Farm’, ingen har dog fået samme status som tegnefilmen fra 1954. Flere af disse kan også findes i deres fulde længde på youtube.
De andres liv
Tysk storfilm om STASI-tiden i Østtyskland. STASI-agenten Gerd Wiesler bliver sat til at finde noget snavs på dramatikeren Georg Dreyman , fordi den østtyske kulturminister er forelsket i Dreymans kone. Gerd Wiesler får imidlertid kolde fødder, da en ny poetisk verden udfolder sig for ham.
En tankevækkende film om den omfattende overvågning, der systematisk blev foretaget i DDR.
De andres liv kan lånes og steames på filmstriben.dk gennem dit bibliotek:
http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?filmid=2676076300
Good Bye Lenin!
Tysk komedie om murens fald i 1989 og den efterfølgende genforening. Netop før muren falder besvimer den unge Alex Kerners mor, der er troskyldig kommunist. Hun vågner op af koma længe efter murens fald, og lægerne kan berette for Alex og hans søster, at hun risikerer at dø, hvis hun bliver ophidset. Derfor kommer Alex og hans søster på en større opgave, for at skjule, at muren – og dermed det kommunistiske styre – er faldet. Opgaven bliver ikke ligefrem lettere af, at byen efterhånden bliver tilklistret med store Coca Cola reklamer og at det nærmest er umuligt at opstøve vare fra det gamle øst, så Alex bliver mere og mere dristig i hans forsøg på at holde murens fald hemmeligt for moren.
Kammerat Pedersen
Filmen skildrer den nyuddannede og lettere naive gymnasielærer Knut Pedersen, der søger job i Larvik. Han får jobbet, men snart indrulles han på den marxistisk-leninistiske fløj i det norske maoistiske parti AKP*. Kammerat Pedersen er ikke nogen viljestærk mand, der går forrest i kampen for den væbnede revolution. Han er nærmere et tvivlende, splittet menneske, der i bund og grund drømmer om et fredeligt, konservativt liv med volvo, vovse og villa. Den pludselige politisk vækkelse af Kammerat Pedersen skyldes snarer liderlighed, venskab og fællesskab end en stålsat tro på den væbnede revolution og realiseringen af det ideelle maoistiske samfund. Men måske er det netop denne tvivl, der i sidste ende redder Pedersen, da den væbnede revolution bliver aflyst og kammeraterne efterhånden må indse, at det de drømte om mest af alt var luftkasteller.
Filmen fortæller ikke blot om venstrefløjens identitet og historie, den fortæller også historien om nogle af de tendenser, der prægede dele af venstrefløjen i 70’erne – og ikke mindst, hvorfor det var nødvendigt at lade tendenserne ligge. Således retter filmen et berettiget satirisk blik på de revolutionsromantikere, der gik og gjorde klar. At filmen er norsk gør ikke det store, for fortællingen er på mange måder universel i norden, og spiller fint ind i den debat vi har haft i Danmark.
* AKP (Arbeidernes Kommunistiske Parti) er søsterparti til det danske KAP (Kommunistisk ArbejderParti). Dog har det norske AKP politisk spillet en langt større rolle i Norge end KAP gjorde i Danmark.
Milk
Biografisk film om den amerikanske homorettighedsforkæmper og politiker Harvey Milk. Gennem filmen følger man hans kamp for homoseksuelles rettigheder. En kamp, der ender med at gøre ham til politiker, og til den første erklærede homoseksuelle valgt til et offentligt embede i USA. Hele otte oscars var filmen nomineret til, og den vandt de to for bedste mandlige hovedrolle og for manuskriptet.
Filmen er ikke blot en film om en prominent politisk aktivist, men er også et vigtigt kapitel i kampen for seksuel ligestilling. Debatten om seksuelle minoriteter fortsætter den dag i dag – så sent som i 2012 blev den første erklærede homoseksuelle senator valgt i USA, ligesom det mange steder i verden kan resultere i voldelige repressalier, hvis man tilhører en seksuel minoritet.
Milk kan lånes og steames på filmstriben.dk gennem dit bibliotek:
http://www.filmstriben.dk/fjernleje/film/details.aspx?id=2760328900
V for Vendetta
Science Fiction dystopi, der handler om London i en nær fremtid. Et fascistisk styre holder imidlertid England i et jerngreb, og der sker udrensninger af bl.a. homoseksuelle og muslimer. Men der er heldigvis håb, for den mystiske frihedskæmper V planlægger en storstilet aktion mod regeringen. I hans planer bliver filmens anden hovedperson Evey indblandet og snart kan hun ikke vende tilbage til sit vante liv.
Mange har med god grund trukket paralleller til George Orwells ‘Nineteen-Eighty-Four’, men faktisk er det en filmatisering af en tegneserie af samme navn fra 80’erne. Filmen er ikke blot interessant, fordi den beretter om kampen mod et totalitært regime, der tager alle midler i brug. I dag har mange ladet sig inspireret af V for Vendetta f.eks. hackergruppen Anonymous, der når de viser sig offentligt bærer den karakteristiske Guy Fawkes maske, der for alvor fik sit gennembrud med filmatiseringen af V for Vendetta.
Et andet dilemma, der i politisk forstand er interessant, som filmen tager op, er: hvor går grænsen mellem frihedskæmper og simpel terrorist?