Selvfølgelig skal vi sige undskyld

0
3779

Sofus Malte Rønberg, medlem af SFU’s internationale udvalg

Det er i år 100 år siden, at Danmark solgte det, der i dag hedder Jomfruøerne til USA. Øer, hvor Danmark systematisk undertrykte og udbyttede slaver. Danmark skal sige undskyld for de forbrydelser, der er blevet gjort.

Problemet er bare, at Danmark af en eller anden grund har en kæmpe modvilje mod at sige undskyld for sine forbrydelser. I sin nytårstale nævnte Lars Løkke kort slaveriet, men fejede det væk med et ”Det er heldigvis fortid.” Og når højrefløjen sammen med Socialdemokraterne nægter at sige undskyld, kommer argumentet om ”Jamen det er jo også fortid” op igen og igen. Men slaveriet har en betydning for Danmark i dag: Dele af indre København blev finansieret af slavehandlen. Derfor har slavehandlen stadigvæk en indirekte betydning. En betydning, som vi skal fordømme.

Og der er i dag stadig synlige af efter Danmarks behandling af Jomfruøerne. Hvert tredje barn på Jomfruøerne lever i fattigdom. Befolkningen har ikke ret til at stemme til amerikanske valg, selvom de er en del af USA. Slavehandlen skabte rammerne for en grundlæggende undertrykkelse. En undertrykkelse, som ikke bare kan sælges væk og håbe, at den 100 år efter er forsvundet.

Man har i Danmark for længst forspildt chancen for at sige undskyld til de mennesker, der blev gjort til slaver. Men vi kan som nation sige undskyld til deres efterkommere. Det handler ikke om, at den enkelte dansker i dag er skyldig, men derimod om at Danmark som nation har været forbryderisk. Derfor skal der også komme en officiel dansk undskyldning.

Dette handler om 200 års gratis arbejde. Det handler om 200 års udnyttelse. Det handler om 200 års kummerlige forhold. 200 års slaveri skal aldrig gå glemt hen.

Danmark skal som nation sige undskyld for sine forbrydelser – det er da det mindste, man kan gøre.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.