”Hvor mange her kan huske jeres første fritidsjob?” En skov af hænder kom til syne i LO-salen. SFU-formanden, der med mikrofonen i hånden var trådt væk fra panelbordet og ud til publikummet, fortsatte: ”Selvfølgelig kan man det. Det betyder nemlig rigtig meget for en, at have et arbejde som ung. Derfor er det også så enormt vigtigt, at forholdene for de unge på arbejdsmarkedet er i orden. Derfor skal vi blandt andet investere i et øget arbejdstilsyn”.
Sådan afsluttede Nanna Bonde sin åbning til Jobpatruljens debat om unges arbejdsvilkår, der blev holdt d. 19. januar i trygge omgivelser hos LO. I panelet var foruden SFU-formanden, Alexander Bjørn Jensen fra Radikal Ungdom, Mai Villadsen fra SUF, forbundsformand for DSU Lasse Quvang Rasmussen og den eneste borgerlige i panelet, Juliane Jenvall fra Venstres Ungdom. Debatten blev modereret af Mads Malik Knudsen, der er ungdomskonsulent i HK.
Debatten foregik på baggrund af Jobpatruljens rapport om unges arbejdsforhold. Hver sommer tilbringer aktivister fra Jobpatruljen flere uger med at tage rundt i landet på virksomhedsbesøg og snakke med fritidsjobbere om deres arbejdsvilkår og oplyse dem om deres rettigheder. Det munder ud i en undersøgelse af unges arbejdsvilkår.
Undersøgelsen viste at hele 82,2% af de unge oplevede brud på de love og regler der skal beskytte de unge mod at blive udnyttet af virksomheder.
Eksempelvis oplever 27,5% af fritidsjobbere, at de mangler pauser, som de er berettiget til. Samtidig løfter eller skubber 27,6% mere end det tilladte. En regel der er til for at beskytte unge mod at få smerter senere i livet på grund af for tidlig belastning.
En af grundene til, at så mange løfter for meget, er at hele 37% slet ikke modtager instruktion i hvordan man løfter og skubber korrekt, som ellers er et lovkrav.
Også på lønnen halter det. Hele 51% af de unge får ikke løn under sygdom selvom de er berettiget til det.
Overordnet set er der rigtig mange fritidsjobbere, som oplever at arbejde under haltende forhold. Og det var derfor at Jobpatruljen havde inviteret debattørerne ind – for at høre deres holdning til og løsning på unges arbejdsforhold i lyset af Jobpatruljens rapport.
I debatten blev der præsenteret mange bud på, hvordan man kommer de dårlige arbejdsforhold for unge til livs, og særligt ansvaret for de dårlige forhold blev diskuteret. Er det de unges eget ansvar, at sige fra når forholdene ikke er i orden, eller er det arbejdsgiverens opgave at kende og håndhæve loven? Og er det med overlæg, at virksomheder presser unges arbejdsvilkår for profit?
Det er det ikke, hvis man spørger Juliane Jenvall. ”Et godt arbejdsmiljø er godt for alle – både chefen og de ansatte” lød argumenterne blandt andet. ”Arbejdsgiveren får mere ud af sine ansatte, hvis de også føler sig godt tilpas, og derfor er det heller ikke noget problem, at snakke med sin chef, hvis der er noget man synes kunne være bedre” fortsatte hun.
Det var ikke noget, der kuede Nanna Bonde, som brød ind og sagde: ”Juliane, du taler simpelthen imod fakta. Det er 100% arbejdsgiverens ansvar, at overholde loven, og når der er problemer på over 80% af arbejdspladserne, er det ikke længere bare uvidenhed”.
Netop dialogen mellem arbejdsgiver og –tager blev efter dette omdrejningspunkt for debatten. Alexander Bjørn fra Radikal Ungdom mente at det var igennem dialog med alle parter, at man nåede længst. ”Vi skal ikke sparke døren ind til REMA, og lægge købmanden i benlås og lænker” udtalte han blandt andet.
En tilskuer fra salen svarede da Alexander, at: ”Jobpatruljen har kørt i over 30 år med dialog og oplysning som metode. Hvis dialog virkede, ville problemerne jo være løst, og om ikke andet mindre”.
Dialog er heller ikke vejen, hvis man spørger de venstreorienterede i panelet. Nanna Bonde fortalte til spørgsmålet om sine egne oplevelser som ungarbejder, og om hvor svært det er, at konfrontere sin chef af frygt for at blive fyret. Her er det et styrket arbejdstilsyn, der skal sørge for, at forholdene er i orden. Særligt Lasse Quvang lagde sig også på hårdere straffe til arbejdsgivere, der bryder loven.
Jobpatruljen kører hvert år i alle dele af landet. Du kan køre med, og hjælpe med at oplyse unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Du kan læse mere om dem – og dine rettigheder her: http://www.jobpatruljen.dk/
Reportagen er skrevet af Christian Bak og Kasper Mose