Juleferie uden julefred for landets studerende

0
2855

Tom Weinreich, Forretningsudvalgsmedlem i SF Ungdom, og studerende ved Københavns universitet

d. 19/12-2016 valgte et flertal af landets politikere at give de studerende en tidlig julegave: uddannelsesloftet. Vi studerende skulle ikke nøjes med juleevangeliets glade budskab, om at Gud blev menneske for at møde sit skaberværk i øjenhøjde og frelse det. Oven i hatten fik vi uddannelsesloftets løfte om mindre frihed og fleksibilitet sammen med meget mere statsstyring og erhvervsretning.

Med uddannelsesloftet skal det nu som udgangspunkt ikke være tilladt at tage to uddannelser på samme niveau. Det er en mulighed som ca 2000 benytter sig af hvert år, som det er i dag. I virkeligheden er det ikke bare 2000 som bliver ramt: Alle landets studerende sidder nu og frygter. Vi frygter at have valgt forkert. Vi frygter at vågne op om 20 år og ville noget andet. Vi frygter de politikere som hele tiden angriber vores uddannelser.

Der er noget dybt ironisk, over at se hvordan Lars Løkke i sin nytårstale siger at unge ikke skal frygte fremtiden, når hans regering netop har tvunget samtlige studerende til at genoverveje endnu engang: Er det nu det helt rigtige studie for mig – også om 20 år?

Det er ikke noget nyt, at højrefløjens paroler og politik ikke hænger sammen. Gang på gang ser vi, hvordan man påråber sig at forsvare den enkeltes frihed, samtidig med at man i sin politiske handlen forsvarer systemet: selv når det er et dagpengesystem der er baseret på mistillid og kontrol, eller et uddannelsessystem der bliver mere og mere reguleret og rigidt så almindelige mennesker ingen jordisk chancen har for at begå sig i det. Det er heller ikke noget nyt, at når systemet repræsenteres af erhverslivet stilles overfor den enkelte er det ligeledes erhvervslivets interesse der tilgodeses. Regeringen har igen valgt at give Dansk Erhverv en tidlig julegave, modsat de studerendes er det her noget de faktisk har ønsket sig: En liste med 25 uddannelser, som er undtaget loftet. De dækker primært over tekniske og ingeniørlignende uddannelser. Med andre ord: det som erhvervslivet helst vil have. Det er på alle måder dybt problematisk, at erhvervslivet på den måde kan få et smuthul i Danmarks uddannelsespolitik, så de ikke skal mærke konsekvenserne medens de studerende bare må tage hvad der kommer.

Til gengæld har Socialdemokratiet overrasket ved at stemme for uddannelsesloftet. At de forsvarer det valg ved at gøre det til et spørgsmål om dagpenge sat overfor friheden til dobbeltuddannelse er decideret pinligt. Når man blindt accepterer de præmisser, som højrefløjen stiller op må man også eje de valg. Det SF tog med sig fra regeringstiden, må være at hvis man ikke kan acceptere præmisserne for de politiske valg man skal træffe, så må man søge at ændre og hvis man ikke kan det, må man enten stemme imod eller stå inde for det man ligger stemmer til.

Næste gang en politiker ikke forstår, hvorfor flere og flere studerende går ned med stress, håber jeg han mærker en grim smag i munden og husker den december hvor han tog julefreden fra alle landets studerende.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.