Deltidskulturen går ud over borgerne

0
3176

Vi lever i et land, hvor vi, på arbejdsmarkedet, stadig lever efter 1950’ernes samfundsideal. Et samfundsideal, hvor mændene arbejdede og kvinderne passede hjemmet. Et samfundsideal, som har skabt den deltidskultur vi har i dag.

Det er nemlig mere reglen end undtagelsen, at man, i de kvindedominerede fag, bliver ansat på deltid frem for fuldtid.

Kommunerne holder stramt fast i rebet, og vil ikke give slip på deltidskulturen – det er mest smidigt for dem. De vil hellere have 10 ansat på 10 timer om ugen, i stedet for at have 3 ansat på fuldtid. Flere deltidsansatte ser bedre ud på papiret, for så er der jo flere hænder til rådighed.

Men i hele debatten omkring deltid vs. fuldtid, glemmer vi et vigtigt parameter. Vi glemmer at tage højde for de borgere vi yder en service for. Jeg tvivler stærkt på, at kommunerne tænker på, hvad der er bedst for børnene. Hvad der er bedst for patienterne. Og hvad der er bedst for de ældre og demente borgere.

I omsorgsfagene har vi altså med andre mennesker at gøre. Mennesker, som har behov for tryghed i deres hverdag. En tryghed de ikke får, hvis der kommer 10 forskellige ansigter ind til dem, i løbet af en uge.

Forleden snakkede jeg med Social- og Sundhedsassistenten Lotte. Hun er bekymret for de ældre borgere. Det er enormt grænseoverskridende, at blotte sig selv for et andet menneske. Det er grænseoverskridende, at skulle have hjælp til den helt basale hygiejne, fordi man ikke selv kan.

Det er så uværdigt for de ældre, at de er nødt til at blotte sig selv for så mange forskellige mennesker. Og jeg gad egentlig godt vide, om kommunalpolitikerne selv ville have lyst til det? Om de ville byde deres egne forældre eller bedsteforældre, at skulle blotte en del af sig selv, som er så intim, til så mange forskellige mennesker?

Flere fuldtidsjobs er altså ikke kun vigtigt for de ansatte. Det er i den grad også vigtigt for de borgere vi arbejder for.

Jeg har derfor et ønske. Et ønske om, at vi begynder at tænke på vores borgere, frem for økonomi. Et ønske om at vi får gjort op med deltidskulturen, så vi kan give vores borgere og ansatte et værdigt liv.

#FuldtidJaTak

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.