Vi smadrer ”mors lille purk”

0
2350

I byggebranchen er man i et af de mest fysik belastende brancher på arbejdsmarkedet. Alligevel skal ”mors lille purk” ikke beskyttes synderligt af lovgivningen, hvis han eller hun starter i lære.

For ungarbejdere har man mange regler der beskytter imod de værste ting på arbejdsmarkedet, primært fordi det er mere skidt for de unge end for de gamle.

Et eksempel er Løft og vrid det skader mere på unge mennesker, hvis kroppe endnu ikke er færdigudvikler og som heller ikke kan mærke konsekvensen af deres handlinger endnu. Derfor har man også for ungarbejdere lavet en regel om at de kun må løfte det halve af hvad de gamle må.

Det er en af de ting der bliver dispenseret fra lige så snart man har en uddannelsesaftale og ikke bare en ansættelseskontrakt.

Jeg tror ikke at ”Mor” ønsker, at sin ”lille purk” skal være så meget ringere stillet end sine medkammerater som tager eksempelvis gymnasievejen, og jeg tror ikke at vi får noget ud af at ændre på reglerne, som de er i dag. Til gengæld tror jeg, at vi får noget ud af at indføre bedre hjælpemidler til at klare sig igennem situationerne uden at det skader hverken de unge eller de gamle. Masker der kan afhjælpe opløsningsmidler og handsker, der kan afhjælpe ting der er farlige for en, samt bedre og nemmere måder at transportere ting rundt på eksempelvis byggepladser. I mit eget fag er den elektriske stenvogn er en genial opfindelse, men de begynder at være farlige når man laver 4 meter høje (og 9 meter lange) ramper for at få stenene på stilladset eller andre dumheder, fordi man ikke må bruge stentænger mere fordi det slider for meget på kroppen.

Hvis ”mors lille purk” skal vælge uddannelser, der er behov for i fremtiden, skal sikkerheden, for at ”mors lille purk” kan holde til det, også være i orden. ellers synes ”mor” det er en dårlig ide at hendes ”lille purk” vælger en erhvervsuddannelse, og det kan jeg ærlig talt godt forstå.

Hvis man skal indføre alle de her ting på arbejdspladserne kræver det dog et langt mere aktivt arbejdstilsyn som kommer ud og ser hvad der sker på pladserne. På de sidste 4 år har jeg set de grønne hjælme én gang på pladserne og der bevægede de sig ikke væk fra jordhøjde overhovedet på en toetagers renovering. Investeringer i arbejdsmiljøet kommer til at give mange gange igen om 30 år så derfor skal – absolut SKAL – der ske forbedringer. Godt arbejde er godt for alle.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.